Vaak gestelde vragen / FAQ

Ophalen/afzetten

Waar word ik afgezet/opgehaald?


Voor vaak geboekte luchthavens (Zaventem, Schiphol, Eindhoven, Charleroi) hebben wij uitgebreide informatie over de afzet- en ophaalplaats op onze website geplaatst. Onder het menu Diensten - luchthavenvervoer kan u doorklikken naar de pagina van de luchthaven van uw keuze en bekijken waar wij u voorstellen om u af te zetten en op te halen.
Kan ik een andere ophaal- of afzetplaats kiezen?


Jazeker! Dat is op aanvraag mogelijk en wij zullen dit voor u proberen uitvoeren. Wij stellen steeds de kiss&ride zones voor op de meeste luchthavens aangezien dit de goedkoopste oplossing is. Indien u wenst, kunnen wij u elders afzetten of ontmoeten. Als we de wagen daarvoor moeten parkeren, kunnen extra parkingkosten in rekening gebracht worden.
Mijn luchthaven heeft geen afzet- of ophaallocatie op jullie website.


Elke luchthaven heeft een afzetplaats. Wij zullen u op voorhand informeren over deze plaats. Om op te halen, vragen wij steeds uw gsm-nummer zodat we een plaats kunnen afspreken. Als er parkingkosten noodzakelijk zijn voor het ophalen (bv. Zaventem en Charleroi) melden wij u dit op voorhand in de offerte.
Houden jullie rekening met de aankomsttijd van de vlucht?


Wanneer u bij ons boekt, vragen wij altijd uw vluchtnummer en telefoonnummer. Zo kunnen we de landingstijd van uw vlucht in de gaten houden en staan we u tijdig op te wachten. Voor Zaventem is dit meestal 20 minuten na landing, in Schiphol bv. 40 minuten.
Mag ik er zeker van zijn dat jullie mij komen ophalen?


Natuurlijk. Wij proberen altijd enkele minuten te vroeg op de afgesproken plaats te zijn zodat u niet moet wachten. Als er toch vertraging is, wordt u hiervan tijdig op de hoogte gebracht op het gsm-nummer dat u gaf tijdens de boeking.
Wat als mijn vlucht te vroeg/laat is?


Als uw vlucht vervroegd is, proberen wij u ook vroeger op te halen. Het kan zijn dat wij er niet vroeger kunnen zijn. Meestal krijgt u dan van ons bericht op het doorgegeven gsm-nummer wanneer wij er wel kunnen zijn.
Als uw vlucht een grote vertraging heeft, kan het ook zijn dat wij vertrekkende klanten voorrang moeten geven. Ook in dat geval krijgt u van ons bericht met uw nieuwe ophaaltijd. Wij proberen steeds om die zo kort mogelijk te houden.
Reis ik privé?


Wij bieden de mogelijkheid om privévervoer te boeken. Hiervoor betaalt u een kleine meerprijs maar bent u zeker van een rechtstreekse privérit naar uw bestemming. In het andere geval is het mogelijk dat er andere passagiers opgehaald of afgezet worden met een gelijklopende route. Het kan zijn dat uw ophaaltijd daarvoor licht gewijzigd wordt (tot 30 minuten vroeger of tot 15 minuten later). Wij proberen u in dat geval steeds op de hoogte te brengen.

Algemeen

Bent u een taxi?


Neen. Vervoer Leys heeft zelf geen wagens met een taxilogo. Wij bieden wel dezelfde vervoerdiensten aan maar met een VVB-vergunning (verhuurvoertuig met bestuurder). Wij werken ook samen met taxibedrijven en kunnen u indien gewenst doorverwijzen. Lees hieronder wat het verschil is tussen beide.
Wat is een VVB?


VVB staat voor verhuur voertuig met bestuurder. ‘ ... alle bezoldigde vervoerdiensten van personen, door middel van voertuigen met bestuurder, die noch geregeld vervoer noch taxidiensten zijn en die naar bouw en uitrusting geschikt zijn voor het vervoer van ten hoogste negen personen, de bestuurder inbegrepen.’ (Decreet Basismobiliteit, art. 2)
Wat is het verschil tussen een taxi en VVB?


Taxibedrijven en verhuurdiensten van voertuigen met bestuurder (VVB’s of locatievoertuigen) hebben gemeen dat het allebei diensten zijn die je betaalt om je op het door jou gevraagde tijdstip te brengen van je gewenste vertrekpunt naar je gewenste eindbestemming. De beide vervoerwijzen lijken dus op het eerste zicht sterk op elkaar. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • De doelgroep is niet altijd hetzelfde.
  • De manier waarop je een aanvraag doet, verloopt anders.
  • De herkenningstekens verschillen.
  • De kostprijs wordt op een andere manier berekend en afgerekend.
Voor wie?


Taxi: iedereen kan een taxi nemen. Als je een rolstoelgebruiker bent, is het aanbod beperkter. Niet alle taxivoertuigen zijn geschikt voor aangepast vervoer.

VVB: op diensten voor verhuur van voertuigen met bestuurder kan ook iedereen beroep doen. Deze vervoerdienst richt zich minder op privépersonen dan taxidiensten.

Ook als privépersoon kan je een VVB-dienst inhuren. Voor vervoer van rolstoelgebruikers is er een aangepast voertuig nodig. Niet iedere VVB-dienst beschikt hier over.
Wat houdt het verschil in?


Taxi: die kan je aanvragen tot vlak voor je gewenste verplaatsing. Dit kan door naar de dichtstbijzijnde taxistandplaats te gaan of per telefoon contact op te nemen met het taxibedrijf. Bij sommige bedrijven kan je ook via de website reserveren of via een app met de smartphone.

VVB: dit moet je meestal iets langer op voorhand aanvragen. De termijn verschilt naargelang de verhuurbedrijven. Vaak moet je je aanvraag ten minste 1 à 2 werkdagen op voorhand doen.

Je kan de vervoerdienst telefonisch, via mail of website aanvragen. Als je de aanvraag indient als passagier, kan je het huurcontract ondertekenen bij het instappen in het voertuig. Als je de aanvraag indient voor iemand anders moet je het huurcontract op voorhand ondertekenen. Dergelijk huurcontract moet worden afgesloten voor minstens 3 uur. Die 3 uur mag opgesplitst worden in verschillende deelprestaties. Dus bijvoorbeeld voor 9 verplaatsingen van 20 minuten of voor uw luchthavenvervoer in 2016 en 2017. U zal enkel moeten betalen voor de gepresteerde diensten. De 3 uur dient dus niet voorafbetaald te worden.
Hoe herken ik een taxi en VVB?


Taxi: taxivoertuigen zijn makkelijk te herkennen aan kentekens zoals een taxilicht op het voertuig met de vermelding ‘taxi’, de taxikaarten met de vermelding van de tarieven die binnen en buiten het voertuig zichtbaar moeten zijn en de taxameter. Taxi's hebben een nummerplaat beginnend met TX of 1-TX.

VVB: deze voertuigen kan je herkennen aan de twee geplastificeerde tekens aan de rechterkant van de voor- en achterruit. Deze zijn altijd zwart met witte letters. Als het voertuig enkel voor VVB gebruikt wordt, vind je geen kentekens voor een taxi terug op het voertuig. Deze voertuigen mogen alleen op de openbare weg als het voertuig op voorhand verhuurd is. VVB-voertuigen hebben een nummerplaat beginnend met TL of 1-TL.
Zijn er prijsverschillen?


Taxi: taxidiensten moeten wettelijk vaste prijzen hanteren. Het is dus niet toegelaten om over de kostprijs te onderhandelen met de chauffeur. Je vindt de geldende tarieven terug op de taxikaarten rechts op de achterruit van het voertuig en op de achterzijde van de voorste passagierszetel.

De taxameter geeft het te betalen bedrag weer.

Na de rit ontvang je een gedrukt vervoerbewijs met daarop het identificatienummer van de taxi, de gegevens over de rit en heel wat andere details. Op die manier kan je controleren of de kostprijs correct berekend werd.

VVB: VVB’s hebben ook hun eigen door de stad of gemeente goedgekeurde tarieven, een basistarief en een aanvullend tarief per bijkomend uur. De klant betaalt enkel gepresteerde ritten en deze prijs wordt op voorhand vastgelegd onafhankelijk van route, verkeersproblemen, omleidingen, enz. Voor lange afstanden is dit meestal goedkoper dan een taxi.
Hoe lang op voorhand moet ik bestellen?


Tijdens drukke periodes zoals schoolvakanties en festivalweekends wordt vervoer soms maanden op voorhand geboekt. Het is dus steeds aan te raden zo vroeg mogelijk te bestellen. Zo bent u zeker van uw vervoer. Aanvragen binnen minder dan 24u zijn zelden nog mogelijk. De ritten van de chauffeurs liggen dan vast en zijn enkel op aanvraag te wijzigen.
Kunnen er kinderzitjes voorzien worden?


We hebben in de meeste auto's 1 kinderzitje en 2 stoelverhogers aanwezig. Meerdere zitjes of verhogers kunnen voorzien worden. U kan best steeds doorgeven dat u hiervan gebruik wenst te maken. Dan zorgen we ervoor dat ze aanwezig zijn.
Kan ik nog annuleren?


Annuleren vinden we uiteraard jammer maar het is altijd mogelijk. Het voertuig en de chauffeur werden voor u gereserveerd dus er zijn kosten gemaakt of misschien zelfs andere klanten geweigerd. Voor een annulering minder dan 96u voor het vervoer rekenen we 50% van de reissom aan. De dag voor uw vervoer maken wij de planning voor de chauffeur, drukken we ritbladen af en treffen we andere voorbereidingen. Daarom rekenen we voor een annulering minder dan 24u voor het vervoer 100% van de reissom aan. In alle andere gevallen rekenen we enkel de reservatiekost aan van 25 €.

Wie is Vervoer Leys?

Meer weten over ons?


Vervoer Leys werd opgericht in 2016 in de gemeente Putte tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg. Sinds de oprichting hebben wij al een uitgebreid cliënteel opgebouwd en proberen wij elke vervoerdienst met uitstekende service uit te voeren. De positieve reacties van de klanten op sociale media stemmen ons telkens zeer blij. Omdat één voertuig al snel onvoldoende bleek voor het groeiend aantal aanvragen, werd beslist samen te werken met verschillende andere voertuigen en chauffeurs. Het voordeel hiervan is dat de chauffeurs vanuit hun eigen locatie dichter bij bepaalde klanten kunnen starten en dat er verschillende types van wagens aangeboden kunnen worden aangepast aan het aantal personen en type vervoer.
Wie is Vervoer Leys?


Benjamin Leys is de oprichter, zaakvoerder en ook zelf chauffeur. Als u contact opneemt met het bedrijf zal hij u waarschijnlijk te woord staan. Hij is geboren in 1985, woonachtig te Putte en heeft werkervaring in de luchtvaart- en informaticasector.

Betaling

Hoe weet ik de prijs?


U kan een offerte maken met onze calculator. Die geeft uw prijs op basis van aantal personen en uw vertrek- en bestemmingadres. Deze prijs houdt geen rekening met tolkosten, onvoorzienbare wachttijd of tussenstops tenzij u die vooraf vermeldt.
Hoe kan ik betalen?


Wij bieden overschrijving aan vooraf aan het vervoer. De betalingsgegevens worden vermeld in de e-mail na bestelling. Als u contant wenst te betalen in de wagen is dat ook mogelijk. Voor grote bedragen vragen wij om veiligheidsredenen om het bedrag te storten. Een deel per overschrijving en een deel contant is eventueel ook mogelijk. In sommige wagens hebben wij elektronische betaalmogelijkheden voor kredietkaarten (Visa, Mastercard, American Express), V pay, Maestro, Apple Pay en Google Pay ter beschikking. Als u enkel elektronisch kan betalen, dient u dit op voorhand door te geven zodat wij de nodige voorbereidingen kunnen maken.
Kan ik via factuur betalen?


Ja. Een factuur kan u steeds elektronisch toegestuurd worden. Betaling na het vervoer staan we echter enkel toe aan vaste klanten.